Turkse regering komt met wetsvoorstel om zwerfhonden van de straat te halen en te euthanaseren. 
 
Samenvatting
o   De regering komt met dit wetsvoorstel vanwege aanvallen door en ongelukken met zwerfhonden en het risico op hondsdolheid
o   Dierenrechtenactivisten vrezen massale euthanasie van honden.
o   Erdoğan zegt dat het doel is om straathonden te laten adopteren.
o   Activisten zeggen dat een massale castratiecampagne noodzakelijk is.
o   Er zijn geen plekken om zoveel honden op te vangen. 
 
ISTANBOEL, 30 mei (Reuters) - Honden komen aanlopen en begroeten Nilgul Sayar als ze met de auto arriveert om hen te voeren op het platteland bij Istanbul. Zij is  een van de Turkse mensen met genegenheid voor de naar schatting vier miljoen zwerfhonden in Turkije, wier lot nu in de handen van de regering ligt.
Ankara heeft wetgeving opgesteld om de honden van de straat te halen, daarbij verwijzend naar zorgen over aanvallen, verkeersongevallen en hondsdolheid. Het heeft een gevoelige snaar geraakt onder dieren minnende Turken, die vrezen dat dit ertoe zal leiden dat veel honden zullen worden geëuthanaseerd.
 
Het wetsvoorstel, dat de komende dagen aan het parlement zal worden voorgelegd, heeft ook bezwaren opgeroepen van de belangrijkste oppositiepartij, die er resoluut tegen is dat honden worden afgemaakt.
 
Sayar en andere activisten zeggen dat het de schuld is van de autoriteiten dat het aantal honden enorm is gestegen als gevolg van onvoldoende sterilisatie in de afgelopen twintig jaar. Ze omschrijven het plan als onwerkbaar.
 
"Ze zeggen dat ze de honden van de straat zullen halen, maar er is geen capaciteit om ze allemaal op te vangen”, zei ze in een opvangcentrum dat ze heeft opgezet voor honden – veel kreupele, oude of verlaten huisdieren – die niet konden overleven op het platteland waar ze ook zwerfdieren verzorgt.
 
Pro-regeringsmedia hebben de nadruk gelegd op hondenaanvallen en zeiden dat het wetsvoorstel voorziet in het afmaken van zwerfhonden die na 30 dagen in een asiel niet waren geadopteerd. Maar uit een enquête van opiniepeiler Metropoll bleek dat slechts 2,7% van de respondenten euthanasie steunde.
 
Er is een wijdverbreide genegenheid voor zwerfdieren in Turkije.
 
Eén hond, Boji, werd bekend als regelmatige reiziger op de veerboten van Istanbul en een andere, Tommy, is vereeuwigd met een standbeeld. Veel mensen zetten voedsel en water klaar voor honden en katten.
 
President Tayyip Erdogan probeerde woensdag de angst weg te nemen dat honden zouden worden afgemaakt. "Wij willen dat alle dieren die in opvangcentra worden ondergebracht, worden geadopteerd”, zei hij in het parlement. "Als we dit kunnen bereiken, denken we dat er geen volgende stap nodig is." Maar de taak is enorm wat betreft onderdakruimte, castratie en het vinden van huizen voor honden.
 
De gemeente Istanbul voert een campagne om zwerfhonden te huisvesten en dierenarts Dilara Berk in een dierenrevalidatiecentrum zei dat er steeds meer belangstelling was voor het plan.
 
De app "Semtpati" bevat foto's en informatie over honden, maar de schaal is beperkt. In 2023 werden in het kader van de regeling 375 honden geadopteerd en dit jaar nog eens 103.
 
TOENEMENDE KLACHTEN
Erdogan zei dat de regering reageert op klachten over zwerfhonden. Hij sprak in december over de noodzaak om actie te ondernemen nadat een 10-jarige ernstig gewond raakte door zwerfhonden in Ankara.
De jongen werd drie maanden later uit het ziekenhuis ontslagen en zijn vader Halil Yilmaz zei dat zijn zoon nog steeds een dagelijkse behandeling krijgt en in juli nog meer operaties zal ondergaan."

"We willen geen zwerfhonden op straat. De aanvallers, degenen met hondsdolheid en andere ziekten moeten worden ingeslapen”, zei hij. "Ik ben tegen het euthanaseren van normale, gezonde honden zolang onze straten veilig worden”, zei hij en zei dat ze in opvangcentra moeten worden ondergebracht.
 
De regering noemde ook een groeiend risico op hondsdolheid en zei dat botsingen met dieren de afgelopen vijf jaar 3.500 verkeersongelukken hebben veroorzaakt. Staatsmedia citeerden uit een overheidsenquête waaruit bleek dat 83,6% van de respondenten zwerfhonden als een probleem zag.
 
Maar activisten verwijzen naar een eerdere, grimmige poging om de kwestie aan te pakken in 1910, toen 80.000 honden naar een eilandje bij Istanbul werden gestuurd, waar ze stierven van de honger, dorst of elkaar vermoordden.

Voorzitter van de Animal Rights Federation, Ahmet Kemal Senpolat, zei dat de oplossing landelijke castratie is. ‘We willen dat de bevolking afneemt, maar op een humane manier’, zei hij. De afgelopen jaren werden jaarlijks gemiddeld 260.000 honden gecastreerd, onvoldoende om een significante impact te hebben. 
 
Aanvullende rapportages door Bulent Usta, Umit Bektas, Dilara Senkaya, Mert Ozkan en Huseyin Hayatsever; geschreven door Darren Butler; Redactie door Sharon Singleton