Afbeelding invoegen
 
 
Tips voor de eerste periode met uw nieuwe hond

  • Voed uw hond liefdevol maar consequent op. Iedere hond heeft duidelijke leiding nodig. Het zielig zijn houdt op als uw hond in Nederland is aangekomen. Dat uw hond een naar leven achter de rug heeft, mag geen excuus zijn om dingen toe te laten die later niet meer gewaardeerd worden, want dat zal uw hond niet snappen. Wees duidelijk in regels en die regels gelden  ook voor alle familieleden. Overleg dus goed hierover voordat het hondje komt. Uw hond heeft meer aan duidelijkheid dan alles met de mantel der liefde toedekken . U bent vanaf nu de roedelleider en wees dat dus ook. Dat geeft u de mogelijkheid om een geweldige band met uw hond  op te bouwen. 
  • De hondjes uit het asiel weten zo goed als niets, kennen geen commando’s, hebben weinig mensen ontmoet en komen van de ene op de andere dag in een voor hun totaal vreemde omgeving terecht. De overgang van het asiel naar een familie en huis in Nederland is dan ook erg groot. Ook het transport naar Nederland brengt veel stress met zich mee. Laat daarom uw hond de eerste dagen in alle rust het huis en de omgeving verkennen, de mensen leren kennen, alle geuren opnemen e.d. Het is beter niet meteen alle familie, vrienden en kennissen kennis te laten maken, hoe goed wij ook begrijpen dat u blij bent met hun nieuwe aanwinst. Stel de drukte even uit tot de hond tot rust is gekomen en een beetje gewend is.
  • Zorg voor een gewone, stevige riem en een goede halsband of een tuigje. Dit voorkomt ontsnappen door bijv. schrikken met alle gevolgen van dien. De honden uit het asiel zijn nog niet gewend aan een halsband en riem . Wil uw hond niet mee lopen, gebruik dan een tuigje i.p.v. een halsband,  ga door de knieën, lok op die manier uw  hond mee, zo nodig met wat lekkers. Probeer niet te trekken aan de riem! 
  • Houdt uw hond de eerste periode goed aangelijnd. Laat hem pas los lopen, als u een band met hem heeft opgebouwd en u hem onder appel kan houden. 
  • Loop met uw hond vaste routes en maak de routes stilaan wat langer. Zo leert hij zijn omgeving  kennen en kan hij op zijn gemak alle nieuwe indrukken verwerken.
  • De kans is groot dat uw hond de eerste nacht(en) gaat blaffen en janken, als hij alleen wordt gelaten. Gaat u dan naar de hond toe om hem te troosten of toe te spreken, dan is de kans groot dat hij de volgende nacht hetzelfde gedrag zal vertonen. Hij boekte namelijk de vorige nacht ook resultaat. Slaap een nachtje op de bank of in ieder geval dichtbij uw hond, zodat hij niet alleen is en uw aanwezigheid voelt. Dit zal uw hond erg helpen om tot rust te komen.  
  • Ga er altijd vanuit dat uw hond in de eerste dagen zijn behoefte in huis kan doen. Dit omdat de hondjes uit het asiel  waarschijnlijk nog nooit binnen in een huis hebben gewoond. Straf uw hond niet wanneer er een ongelukje in huis gebeurt! Onze ervaring is dat de hondjes het buiten plassen en poepen redelijk snel oppikken of zelfs meteen zindelijk zijn. Zorg voor een vast schema van uitlaten en let ook op signalen om te willen plassen of poepen, die de hond zelf af geeft, bijv. na het eten, slapen of spelen. 
  • Houd er rekening mee dat uw hond de eerste dagen problemen kan hebben met poepen en plassen (zoals diarree of de plas ophouden), door verandering van voer en van omgeving  (stress). Dit gaat vaak binnen een paar dagen over. Mocht het problemen blijven geven, neem dan contact met ons op of raadpleeg uw dierenarts. 
  • De hondjes uit het asiel zijn geen (kleine) kinderen gewend. Uw hond kan schrikken van het gedrag van kinderen, zoals onverwachte bewegingen, rennen, spelen met speelgoed dat geluid maakt. Stel daarom duidelijke regels op voor uw kinderen. Leer de kinderen dat zij de hond met rust moeten laten als hij aan het eten is of rustig in zijn mand ligt of op zijn eigen plekje. Laat kinderen niet zo maar naar de hond toe lopen, beter is het dat de hond naar uw kinderen komt. Heeft u kleine kinderen, dan is het verstandig om de hond niet op de bank te laten liggen. Hond en kind zijn dan op ooghoogte en dat kan voor een hond bedreigend zijn, met alle gevolgen van dien.
  • En vooral: laat uw hond nooit alleen met de kinderen!   
  • Heeft u andere honden, laat ze dan buiten op neutraal terrein (dus bijv. niet in uw tuin) met elkaar kennismaken. Dit voorkomt territoriaal gedrag van de hond(en) die als eerste kwam(en). Laat het ook aan de honden over om hun omgangsregels met elkaar te bepalen.
  • Heeft u katten, laat ze rustig kennismaken en grijp niet te snel in, vaak gebeurt er niets. Ga er vanuit dat kat en hond het prima samen kunnen uitzoeken, ook al duurt dit langer dan bij honden onder elkaar. Zorg er voor dat de kat altijd naar een veilige plek kan uitwijken. Uw hond mag niet op de kat gaan jagen. Gebeurt dit toch, grijp dan meteen in. Leer uw hond ook bijv. het commando NEE voor het niet najagen. Gaat het echt totaal niet, zet dan bijv. een bench midden in de kamer met de hond of de kat erin en laat ze snuffelen.  Zo leren ze elkaar te vertrouwen.
  • Vaak voelen honden de angst of zorgen van een mens, dus probeer uzelf bij kennismaking van uw hond met andere honden of katten zo neutraal mogelijk op te stellen. Hou het gewoon in de gaten, maar grijp niet te snel in. Ingrijpen maakt vaak dat een volgende keer de hond er al op verdacht is en bijv. juist op een kat gaat jagen omdat hij aanvoelt dat u gespannen bent. 
  • Indien u gebruik maakt van een bench, zorg dan dat deze door een laken of deken overdekt is en op een plek staat waar uw hond de hele kamer kan overzien. Zo vormt de bench een veilig huisje voor uw hond. Een bench moet altijd een veilige, eigen plek zijn voor uw hond, Tip voor bench training: zorg voor water en eten ( niet teveel ) en maak er een leuke ervaring van ( geef bijv. met het naar bed gaan iets lekkers mee in de bench). Zorg dat een bench niet te groot is, dit kan leiden tot onzindelijk gedrag. Gebruik een bench nooit voor straf!
  • De honden uit het asiel zijn niet gewend om alleen te zijn. Een hond is sowieso een roedeldier en is graag in gezelschap van mensen of andere honden. Moet uw hond wel eens alleen zijn? Bouw dat dan langzaam en rustig op. Begin met een paar minuten en daarna  steeds langer. Laat u voor het eerst uw hond langere tijd alleen, maak dan eerst een lange wandeling.  Als uw hond moe is en lekker wil rusten, kunt u hem/haar makkelijker alleen laten.  
  • Ondanks de nodige ervaring die sommige adoptanten hebben, raden wij toch aan om een cursus te volgen. Doe dit niet meteen, maar na een paar weken rust. Een cursus vergroot de band tussen u en uw hond, je leert elkaar kennen, het is ook leuk om te doen. Dus nooit weg om hier wat tijd en geld aan te besteden. De kans is groot dat u er uw leven lang plezier van heeft. 
  • Als hondeneigenaar moet u financieel altijd in staat zijn uw hond de zorg te geven die hij nodig heeft. Een ongeluk of ziekte kan tot hoge dierenartskosten leiden. Daarom raden wij u aan voor uw hond een hondenverzekering af te sluiten. 
  • Mocht u ergens tegenaan lopen, neem dan gerust contact op met ons, wij kunnen u advies, tips en oefeningen geven. Indien nodig, kunnen wij gedragstherapie voor u regelen. Pak problemen vroeg aan, niet aanmodderen,  dan wordt het vaak van kwaad tot erger.Ook als het goed gaat, stellen wij het zeer prijs als u contact met ons blijft houden over uw nieuwe maatje!    
 
Wij wensen u heel veel plezier en geluk met uw nieuwe hond! 

Met vriendelijke groeten, team Animal Care Projects