Het verhaal van SHKD

Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği (SHKD) is een Turkse geregistreerde dierenwelzijn vereniging, werkt sinds 1998 in Turkije met het doel van overtuigen van het publiek, de centrale overheid en lokale overheden om het zwerfhonden probleem van Turkije effectief, humaan en permanent op te lossen.

Het verhaal van het bos-asiel begon met het sluiten van de Hasdal Garbaga Damp die vroeger gelegen was aan het gebied waar SHKD bos-asiel nu is. In 1998 werd de vuilnis stortplaats gesloten en bedekt met beton als gevolg waarvan 2000 honden die er leefden geconfronteerd werden met het risico van verhongeren. SHKD kwam voor het eerst naar de plaats om deze honden te redden en te steriliseren.

 

 

Op dat moment was "sterilisatie" niet bekend als een methode van dierenbescherming controle, SHKD maakte de medische behandeling van alle 2000 honden op de vuilnisbelt en begon met sterilisatie van honden in de wijk Kemerburgaz.

SHKD heeft bij Milli Emlak Administratie aangevraagd om een stuk land van 7000 vierkante meter huren, een kliniek te bouwen om te worden gebruikt voor de uitvoering van Neuter and return in het gebied. Het land werd verhuurd voor vijf jaar en de huur voor het eerste jaar werd als voorschot betaald. Maar als gevolg van de voortdurende aanvallen en doodsbedreigingen van de persoon die reeds illegaal het land bezette, gaf SHKD het gebruik van de grond op en het contract werd geannuleerd.


Castratie werd voortgezet in een container geplaatst in de gesloten Hasdal Damp aan de kant van het bos en in 10 jaar werden 20.000 honden gecastreerd en weer vrijgelaten in het Kemerburgaz gebied. SHKD heeft ook samen gewerkt met de gemeenten Besiktas en Bakirkoy en deed uitgebreid castratie in deze wijken. SHKD castratie teams bezochten ook enkele steden in Turkije, zoals Göcek, Bitlis, Giresun, Diyerbakır, Erdek om castratie te doen en gemeente dierenartsen over de "sleutel geheel" laparoscopische sterilisatie techniek te onderwijzen.

Nu zijn er 2000 honden, sommige van hen nog steeds overlevende uit de vuilnisbelt tijd, die verzorgd worden door SHKD in het bos-asiel.


Momenteel is er een dierenarts die ook de manager van de organisatie is, een veterinaire technicus, drie full-time werknemers, een nachtportier die werken bij SHKD. Een dierenarts is full-time eenmaal per week bezig om castratie en operaties te doen. Alle nodige medische controles, behandelingen en vaccinatie van de honden in het asiel worden periodiek gemaakt. Ook sommige zwerfhonden die medische behandeling nodig hebben, worden opgevangen, bediend, gevaccineerd en vrijgelaten.


 


 

Semi-open bos-asiel als een alternatief voor het huidige Shelter Concept:

SHKD bos-asiel is ook een goed voorbeeld van wat een open bos-asiel zou moeten zijn. In principe is SHKD tegen schuilplaatsen gemaakt van kennels die niets anders zijn dan de dood kampen voor dieren. Maar tijdens de uitvoering van N&R, kunnen sommige dieren niet worden vrijgelaten terug in hun grondgebied als gevolg van verschillende redenen, zoals menselijke oppositie of dat die straten gevaarlijk zijn voor gehandicapte dieren, enz. Het houden van deze dieren in de half open opvangcentra, zoals de SHKD bos-asiel doet, is goedkoper en gezonder dan een kennel type onderdak. Het is zuiniger omdat er minder behoefte is aan periodieke reiniging in vergelijking met het type schuilplaatsen kennel, en het is gezonder omdat er minder kans is op besmettelijke ziekten. Het is ook een gelukkiger leven voor dieren die voldoende ruimte hebben om vrij rond te lopen en te verbergen van elkaar wanneer ze dat nodig te hebben.

Educatie Project:
SHKD heeft ook een educatief project, volgens welke het bezoeken van basisscholen en middelbare scholen om seminars te geven om het bewustzijn over dieren te vergroten en Neuter and Release te introduceren als een oplossing voor het zwerfhonden probleem. Een boekje wordt gepresenteerd aan alle aanwezigen na elk seminar.

Sponsors:
De belangrijkste sponsor van SHKD is de oprichter Robert Smith een Britse zakenman die voorheen een fabriek in Istanbul had en die kwam de honden van de stad tegen die erg leden en besloot om SHKD op te richten om de bewustwording over de humane en effectieve manier van het verminderen van het aantal zwerfdieren door Neuter and Release.

De organisaties ActieZwerfhonden, Animal Care Projects zijn de andere sponsors, terwijl Wereldpootjes het drukken van het onderwijs boekje heeft gesponsord. We zijn dankbaar aan al deze organisaties voor hun steun.