Jaarverslag Activiteiten Animal Care Projects 2016
 
In dit verslag leest u meer over de activiteiten van Animal Care Projects in het jaar 2016.
Het was een tragisch jaar door de vermissing van Sharif, die we helaas niet teruggevonden hebben. Ook een onzeker jaar omdat we weliswaar geen nieuws kregen over de dreigende sluiting van het bosasiel, maar deze dreiging altijd op de achtergrond aanwezig bleef. Maar het afgelopen jaar was zeker ook een goed jaar. Een jaar waarin veel hondjes hun gouden mandje hebben gevonden. Een jaar waarin we wederom dankbaar zijn voor de steun die we van velen krijgen. In dit verslag worden de belangrijkste gebeurtenissen en activiteiten van het afgelopen jaar beschreven.
 
Adopties
We hebben dit jaar 26 hondjes uit het SHKD blij kunnen maken met een nieuw thuis. Tot deze groep behoorde ook de driepoot Garip en daar zijn we erg blij mee.
Het volledige overzicht van geadopteerde hondjes is te vinden op onze websiteHonden geadopteerd in 2016
 
Iedere aankomst van hondjes in Nederland is spannend, stressvol soms, maar altijd een hoogtepunt voor ons. Zien hoe de hondjes daarna in korte, soms langere tijd opbloeien en de liefde en aandacht krijgen die ze zo verdienen, is elke keer weer geweldig.  
 
We willen alle adoptanten ontzettend bedanken voor de nieuwe kans die 26 hondjes uit het SHKD dit jaar door jullie hebben gekregen!  
 
Overleden
In het afgelopen jaar hebben wij ook 2 lieve kanjers verloren, Ziva en Bailey.Kleine Ziva was één van de eerste Turkse honden die we gered en geplaatst hebben. Ze was mishandeld en beschoten met hagel.  Haar lijf zat vol hagelkorrels. Ze was een super lief en makkelijk hondje. Ziva is 13 jaar geworden en heeft 6 jaar een geweldig en gelukkig leven gehad bij haar baasje.  
 
Bailey kwam uit een asiel in Marmaris. Hij was te dik en had een hart probleem. Jolanda en Shaun hebben hem in de opvang genomen en heel goed voor hem gezorgd. Daar zijn wij ontzettend dankbaar voor.  Bailey was een geweldige lieve en grappige hond, een echt clowntje. Hij heeft gelukkig nog 4 mooie jaren gehad.
 
SHKD
Er is ook in 2016 door de gemeente Istanbul niet naar het besluit gehandeld dat het SHKD moet sluiten. Echter de dreigende sluiting is nog altijd op de achtergrond aanwezig. Wij blijven doen wat we kunnen om zoveel mogelijk hondjes te plaatsen.  
 
Vermissing Sharif/Jerry
Op zondag 17 januari 2016 kwam de geadopteerde hond Sharif vanuit Istanbul op Schiphol aan, waar hij vlak na aankomst door een ongelukkige samenloop van omstandigheden ontsnapte. Een ware nachtmerrie, voor de hond en voor ons. Direct na zijn vermissing hebben wij  een grote zoekoperatie opgezet, eerst op het terrein van Schiphol, waar Sharif meerdere keren door mensen gezien was. Later in het Amsterdamse bos, omdat op basis van zichtmeldingen duidelijk werd dat Sharif zich in het bos bevond.
Er zijn ontelbaar veel flyers opgehangen en uitgedeeld, er is gezocht met vele vrijwilligers en met ervaren teams met speurhonden. Tot tweemaal toe is er een vangkooi neer gezet en er zijn voederplekken met wildcamera’s gemaakt op plekken waar Sharif mogelijk gezien zou zijn. Er is een openbare facebook pagina aangemaakt, waar iedereen de zoektocht kan volgen.Ondanks al deze acties en de geweldige hulp van vele vrijwilligers hebben we Jerry niet gevonden. Na een lange periode zonder zichtmeldingen hebben we met pijn in ons hart de actieve zoektocht naar Sharif gestaakt.
 
We willen iedereen die ons op wat voor manier dan ook heeft geholpen bij de zoektocht uit de grond van ons hart bedanken. Sharif zal altijd in onze gedachten blijven. 
 
Nieuwe import procedure
Vanaf 1 maart 2016 is er een nieuwe procedure van start gegaan voor het invoeren van honden uit het buitenland, die op Schiphol aan komen. Dit betekent dat we niet meer zelf via e-mail de import procedure kunnen regelen met de NVWA en dat de honden, na controle door de douane, niet meer aankomen in de aankomsthal.  Nu moeten we een expediteur inschakelen die alles regelt voor de import van onze honden en worden de honden na aankomst op Schiphol rechtstreeks vanuit het vliegtuig naar het Schiphol Animal Centre (SAC) gebracht. Dat is wel veiliger en daar kunnen de honden in alle rust bij komen van de vliegreis en worden ze gekeurd door dierenartsen van de NVWA . Na goedkeuring van de NVWA worden de honden vrijgegeven door de douane. 
Deze nieuwe procedure brengt hoge extra kosten met zich mee. Het gaat hier om de kosten voor het inschakelen van de expediteur, het transport van de honden naar en het verblijf van de honden in het SAC, de keuring van de honden door de NVWA en de inklaring van de honden door de douane. Voorheen bedroegen de kosten voor de import procedure gemiddeld ca. 50 euro. Afhankelijk of er op een doordeweekse dag of in het weekend gevlogen wordt, lopen de kosten nu uiteen van ruim 400 tot 550 euro. Voor ons als stichting is dit veel geld.
Helaas zijn we daarom genoodzaakt geweest om per 1 juni 2016 de adoptiekosten per hond/kat als volgt te verhogen:
Hond: € 285,00 (voorheen: € 250)
Hond vanaf 7 jaar: € 185,00 (voorheen € 150)
Hond met een handicap: € 150,00 (ongewijzigd)
Kat: € 125,00 (voorheen € 100)  
 
Overige projecten
Het afgelopen jaar hebben we, mede dank zij onze donateurs ook een twee hondjes kunnen helpen middels een operatie.
Vanwege heup dysplasie is herder Kate geopereerd aan haar heup. De operatie is goed gegaan. Na  een zware en lange tijd van herstel kan ze gelukkig weer alles doen en dat is genieten voor haar.En vanwege een groot trauma aan zijn tandvlees is ook kleine Wolf geopereerd aan zijn gebit en tandvlees. Een fikse ingreep waar ook hij gelukkig goed van genezen is. 
 
Inkomsten in geld en natura
We zijn dit jaar ook weer verrast met veel voer, spullen en donaties.
Dierenwinkel Dobey in Scheveningen heeft ons weer goed geholpen dit jaar, onze dank is groot. We kregen van hen veel goed voer, lekkere snacks en bruikbare spullen voor de hondjes.
Daarnaast heeft Nel ons weer fantastisch geholpen dit jaar. Zij heeft op rommelmarkten gestaan en op de kerstmarkt met mooie zelfgemaakte kerststukken en andere spullen, de opbrengst komt ten goede van de zwerfhondjes.
We hebben weer met de 50% actie van Diana mee mogen doen en van de mooie opbrengst hebben we 100 Seresto vlooien/tekenbanden gekocht voor de honden in het SHKD asiel. Vlooien en teken zijn altijd een drama voor de honden, zeker in de hele warme zomermaanden. De mensen in het asiel waren ontzettend blij met deze banden, die een werking hebben van 7-8 maanden en zeer effectief zijn.
Dank zij Diana hebben we ook veel voer kunnen ophalen voor onze opvanggezinnen en ook voor andere dierenvrienden. Geweldig!
Ook de boekenbeurs in Zutphen was net als elk jaar weer een goede bron van inkomsten voor ons. Het was weer een mooie dag en de opbrengst gaat naar de hondjes in Turkije.
 
Als laatste willen wij individuele donateurs en dierenartspraktijken die ons gesteund hebben door dierbenodigdheden, medicijnen en voer te schenken, bedanken voor hun bijdrage. Voor een concreet overzicht van onze inkomsten en kosten verwijzen wij naar het financieel jaaroverzicht. 
 
Last but not least: Ocean de reddingshondIn mei 2013 hebben we een fijn thuis gevonden voor Ocean. Zij voelde zich al snel thuis bij haar baasje, die lid is van een stichting die werkt met reddingshonden en speurhonden. In april 2016 kregen we het bericht dat Ocean haar officiële diploma voor reddingshond heeft gehaald, niet alleen basis reddingshond, maar ook voor puin, water en vlakte. Een uitzonderlijk resultaat. Zelfs rashonden die men van pup af aan heeft zullen moeite hebben om dit prachtige resultaat te evenaren. Wie had ooit kunnen denken dat toen Ocean nog in het asiel zat, zij later een reddingshond zou worden. We zijn super trots op haar! Ocean is een geweldig voorbeeld voor alle honden die in een asiel zitten overal ter wereld. Asielhonden hebben zoveel te geven en kunnen zoveel leren.We zijn haar baasjes heel erg dankbaar dat zij voor haar gekozen hebben en haar een fantastisch leven hebben gegeven.  
 
Tot zo ver. Sharif gaf 2016 een zwarte rand, maar er zijn toch ook veel mooie dingen gebeurd.
Vol vertrouwen gaan wij verder met onze activiteiten in 2017.  
 
Stichting Animal Care Projects,
Raymond Hoffman
Petra Houtman
Brigitte Mertens
Sandra Houtman
Iva Sanic
 

Financieel jaaroverzicht Animal Care Projects 2016

 
Inkomsten                                                               Uitgaven
Eindsaldo 2015  €   4.243,74 
Kosten adoptie honden SHKD bosasiel Istanbul
(transport, medische kosten, medicijnen) 
€-    4.013,54 
Donaties  € 10.641,00  Donatie SHKD  € -   6.005,00 
Opbrengst adoptie honden SHKD bosasiel
Istanbul
 €   5.810,00 
Overige kosten geadopteerde honden
(kosten specialist,gedragstherapie, operatie, medicijnen)
€-    5.306,57 
Opbrengst rommelmarkten, verkoop via internet,
boekenbeurs
€    1.579,26  Reiskosten €-    1.326,68 
    Beheerkosten €-       255,30 
    Portokosten €-         42,15
    Vergoeding honden in de opvang €-         60,00
    Diverse onkosten (b.v. materialen,
tafels rommelmarkten/boekenbeurs
€-       666,96 
TOTAAL €  22.274,00   €-   17.676,20
       

In kas op 31 december 2016                                     €   4.597,80