Verslag van de 2e sterilisatie/castratie campagne in Enez augustus 2018
Afbeelding invoegen

Enez is een stad en een district van Edirne in het uiterste westen van Turkije. Dit gebied van Turkije wordt ook wel Oost-Thracië genoemd.
De stad ligt aan de kust aan de grens met Griekenland. Er is geen asiel. Alle honden leven vrij.

Met enige vertraging door het plotselinge overlijden van een plaatselijke vrijwilligster is de tweede sterilisatiecampagne in Enez op 11 augustus van start gegaan, gesponsord door Stichting Actie Zwerfhonden, die zich geweldig inzetten voor het steriliseren/castreren van honden en katten in Turkije. Wij hebben voor dit project ook weer €1.000,-  bijgedragen voor de kosten. De dieren worden hier redelijk in de watten gelegd met kleden en kussens om op bij te komen, goed voer voor voor en na de operatie om diarree en dus de kans op wondontsteking te voorkomen. 
De honden worden gevangen door de gemeente en met liefde verzorgd door de vrijwilligers. De voorzitter van de plaatselijke dierenbescherming vereniging kijkt toe en geeft telefonisch verslag. De auto van Stichting ActieZwerfhonden lijkt over de top maar is echt hard nodig voor de afstanden die er over de Turkse wegen gereden worden en de materialen die er vervoerd worden.
 
Pups worden gesteriliseerd vanaf 4 maanden. Zij gaan een goed leven tegemoet, ze hoeven alleen voor zichzelf te zorgen i.p.v. al op deze leeftijd gedekt te worden en een nest groot te moeten brengen.
 
Een herder heeft 25km. gereden om zijn honden voor sterilisatie te brengen.
 
De autoclav is een sterilisatieapparaat waarin materialen en instrumenten kunnen worden gesteriliseerd voor hergebruik en de gas narcose machine wordt gebruikt voor operaties die langer duren dan met een verdovingsinjectie verantwoordelijk is.
 
Totaal zijn er in Enez 222 dieren gesteriliseerd;  178 honden en 44 katten. 

Hier het verslag van Murat:
We zijn uit Enez terug en ik ben verschrikkelijk verkouden. Met allerlei medicijnen probeer ik me overeind te houden, want ik moet wel werken omdat mijn collega met vakantie is.
.
Totaal aantal verrichtte operaties 222: 178  honden + 44 katten.
Geslacht :  152  teefjes + 26 reuen
Jonger dan 6 maanden: 81
Jonger dan 1 jaar: 54
Jonger dan 3 jaar: 29
Ouder dan 3 jaar : 14
Zwanger : 4
Honden die al eerder een mislukte operatie hadden ondergaan (verwijdering van 1 eierstok of een halve baarmoeder) 0
 
Gezondheid: De meeste honden waren gezond en doorvoed genoeg om geopereerd te worden.
1 hond was mager maar ze konden haar toch opereren.
1 hond is na de operatie overleden.
We hebben 1 moederhond met pups gesteriliseerd omdat omwonende toezegde voor de pups te zorgen.
Er was geen distemper of Parvo
Er was 1 hond met een gebroken poot door een auto ongeluk. We wilden hem opereren maar SOHAYKO zei dat ze dat zelf wilde doen om hem vervolgens te herplaatsen.
 
Volgens de dierenvrienden zijn er nu geen vruchtbare honden meer in Enez maar nog wel in de omliggende dorpen. Ik heb een gesprek gehad met plaatsvervangend burgemeester meneer Eyup en hij zei dat hij al toestemming had van de burgemeester om een herstellingsoord voor de zwerfdieren te bouwen i.p.v. een asiel (in een asiel worden de honden opgesloten). Een herstellingsoord is bedoeld voor de tijdelijke opvang van zieke honden en voor het uitvoeren van sterilisaties .Met nadruk heb ik nogmaals gezegd dat ze inderdaad een herstellingsoord moesten bouwen en zich op steriliseren zouden moeten concentreren en dat als dat echt gebeurd wij ons best zullen doen om nog een keer te komen helpen.
 
Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen